Svømming som treningsform

2823730726_12b485ff86Svømming er en av de mest populære idrettsgrenene i Norge, og mange er de som tyr til svømming for å trene muskler og bevegelighet i kroppen. Svømming er den mest skånsomme treningsformen, og egner seg derfor spesielt godt for mennesker med fysiske skader eller slitasjer i ledd, da svømming ikke gir noen form for belastning på leddene. Vannet gjør at svømming blir en “vektløs” treningsform.

Mange fysioterapeuter anbefaler svømming som styrketrening, da man bruker alle de store muskelgruppene ved svømming: Armer, mage, rygg, ben, nakke og skulder. Ofte bruker fysioterapeuter vanntrening i basseng som trening for sine pasienter. Sammenlignet med trening med vekter blir vanntrening en skånsom måte å trene muskler på. Med vanntrening trener man også kondisjonen – svømming trener opp utholdenheten, blodet strømmer raskere til hjertet og man oppnår større slagvolum slik at hjertet pumper bedre. Man får en low impact trening, altså kondisjonstrening med lavere puls enn man ville fått på land.

I og med at svømming er skånsomt for ledd, er dette en treningsform som anbefales for alle som sliter med slitasjer i ledd, vond rygg, stive muskler eller overvekt. Sistnevnte gruppe går raskere ned i vekt dersom de gjør svømming til en fast aktivitet 2-3 ganger i uken. Svømming er nemlig en fin måte å forbrenne kalorier. En times svømming gir en forbrenning på 500 kalorier – forutsatt at man presser seg selv til å opprettholde økt tempo. Jo raskere man svømmer, desto mer effektiv blir forbrenningen. Svømming egner seg også godt for gravide. Det er godt for ledd og muskler å oppleve så og si vektløs tilstand som en avveksling fra en hverdag som bokstavelig talt blir tyngre og tyngre for hver måned.

Avhengig av hvilke muskler du vil trene, kan du velge forskjellige svømmestiler. Du kan velge mellom brystsvømming, ryggsvømming, butterfly og krål. Sistnevnte trener armer, rygg, bryst, magemuskler, lår og hofter. Å bruke få, men kraftfulle tak er mest effektivt. Et kråletak gjøres ved at albuen skal være øverst og hånden stikkes på skrått dypt ned i vannet og trekkes inn mot kroppen. Brystsvømming er den mest brukte stilen. Her trenes særlig utsiden og innsiden av lårene, bryst og rygg, overarmer og ankler. De fleste kjenner bevegelsene da dette er en basis svømmestil man lærer som barn. Små armtak, bøy i knærne og flex i føttene gir best resultater. Ryggsvømming er, som navnet tilsier, en svømmestil som gjøres på ryggen. Spark fra med hele benet fra hoften, ikke bare fra kneet, med strak vrist mens du tar svømmetak med armene. Denne svømmestilen trener magemuskler, rumpe, rygg, skuldre og bryst. Butterfly trener magemuskler, bryst, rumpe, skuldre og rygg. Hold bena samlet og unngå pause mellom ben- og armtak for best resultat.

I tillegg til god trening er svømming en rimelig treningsform. Her trengs ikke spesialutstyr av noe slag, kun en badedrakt eller badebukse. Skal du svømme i badehall trengs også en badehette. Inngangsbilletten til svømmehallen er også rimelig, og som regel tilbyr de en klippekort-ordning som gir rimeligere inngang. Om sommeren kan du trene helt gratis ved å benytte naturens tjern og fjorder.

Privacy Policy